Nasıl bir yavru seçmemiz gerekir? Nelere dikkat etmemiz gerekir? Yavruların gelişimi ve geçmiş kuşakları inceleyerek seçeceğimiz yavrularda dikkat etmemiz gereken çok önemli özellikler nelerdir?
Genelde yavru seçiminde ilk bakılan yavruların sevimliliği, yüz ifadeleri, renkleri olmaktadır. En büyük yanılgı ise sadece anne ve babaya bakarak yavruların seçilmesidir. Halbuki bizim için en önemli olan anne ve babadan sonraki geçmiş kuşakları incelemek olacaktır.
Ben bir yavru seçerken genetik kuralı gereği anne ve babadan çok dedelere ve büyükannelere bakarım. Genetik olarak alacağınız yavrular anne ve babadan çok dedelere ve büyükannelere benzeyecektir. Eğer erkek bir yavru alacak iseniz yavrunun babasına, dedesine ve büyük büyük dedelerine bakarak sonuca ulaşabilirsiniz. Örnek verecek olursak, eğer yavru babaya benzer ise benim böyle bir köpeğim olmalı diyebiliyorsanız, Ya da yavru dedeye benzer ise bu dede de benim isteğim gibi bir köpek diyebiliyorsanız, veya büyük büyük dedelere bakarak yavrumuzun onlarada benzediği takdirde beğendiğimiz bu yavruyu gönül rahatlılığıyla alabiliriz.
Secereyi 5 kuşak geriye doğru inceleyebilir buradan geçmişe doğru tüm soyağacındaki anne ve babaların, (babasını, dedesini, dedenin babasını, dedenin babasının babasını yine aynı şekilde anneyi, annenin annesini, annenin annesinin annesini) eğitim düzeylerine, DNA'larına, ve ön kol ve kalça röntgenlerine bakarız.
![]() |
![]() |
![]() |
Vegas 6 aylık | Vegas 1 yaşında | Vegas 3 yaşında |
Yukarıda 2008 ve 2009 yıllarında dünya şampiyonu olan Vegas du Haut Mansard 'ın gelişimini görmektesiniz.
Burada en önemli kriter soyağacındaki köpeklerin şampiyon köpekler olması kriteridir. Bir köpek sadece görüntü itibari ile şampiyon olmaz. Dünya şampiyonasına girdiğinde alt kategorilerde de yavrularının olması ve bu yavrularında derece alması gerekmektedir.Böylece genetik olarak yavrularına kendi özelliklerini aktarabilen köpekler dünya şampiyonasında derece alabilirler. Bu köpekler damızlık değeri yüksek köpekler olup şampiyonluklarını bu özellikleriyle sağlarlar. Çok güzel köpeklerin iyi yavru vermediği yani genetik özelliklerini yavrularına aktarmadığı için üretiminin yapılmadığı Ya da az çiftleşme yaptığı görülmektedir. Buradan şu sonucuda çıkartabiliriz az çiftleşme yapan erkekler rabet görmeyen erkekler olabilirler.
Yani secerede (soyağacında) baba, dede, büyükbabanın şampiyon köpekler olması alacağınız köpeğin onlara benzeyeceğinin de genetik olarak garantisi olmaktadır.
İkinci önemli kriter ise yavruda stop, sağrı, arka adımlar, göğüs, anatomi, gözrengi olmalıdır. Gözlem yaparken çok ehil bir göz tarafından bakılmasında fayda vardır.
Sadece sevimli olması bizim için yerli değildir. Ben bir yavru seçerken o yavrunun 12 aylıkken nasıl olabileceğini babaya ve dedelere nekadar benzeyeceğini düşünür ve ona göre karar veririm.
Aşağıdaki resimler 2 aylık bir yavrunun 1-8 ay içerisinde ne kadar değişim gösterdiği ile ilgili size fikir verecektir.
![]() |
![]() |
|||||
Quain 2 aylıkken | Quain 5 aylık (İzmir'de) | |||||
![]() |
![]() |
|||||
Quain 2 aylıkken | Quain 8 aylık (İzmir'de) | |||||
![]() |
![]() |
|||||
Quain 14 aylıkken | Quain 14 aylık ( Almanya'da Eğitimde ) | |||||
![]() ![]() |
![]() |
|||||
Quaim Almanya'da DNA ve röngenleri geçer not aldı. | Quain 23 Aylık Almanya'da IPO2 eğitimini tamamladı | |||||
![]() |
|
|
||||
Yarom 2 aylıkken | Yarom 3.5 Aylık (Antalya'da) | |||||
![]() |
![]() |
|||||
Yarom 27 aylık | Yarom Yarışlara girmeye başladı... | |||||
![]() |
![]() |
|||||
Merlin 2 aylıkken | Merlin 3 aylık (Berlin'de) | |||||
![]() |
|
|||||
Vuslat 2 aylıkken | Vuslat 3.5 aylık (İstanbul'da) Vuslat 5.5 aylık (İstanbul'da) | |||||
![]() |
|
|||||
Ballack 2 aylıkken | Ballack 3.5 aylık (İstanbul'da) | |||||
![]() |
![]() |
|||||
Ballack 9 aylık | Ballack 12 aylık | |||||
![]() |
![]() |
|||||
Elmo 2 Aylık | Elmo 2.5 Aylık İstanbul'da | |||||
![]() |
![]() |
|||||
Elmo 2.5 Aylık | Elmo 3.5 Aylık İstanbul'da yarışmada. | |||||
![]() |
![]() |
|||||
Elmo 4.5 aylık | Elmo 4.5 aylık | |||||
![]() |
![]() |
|||||
Enzo 2.5 Aylık | Enzo 3 Aylık Çanakkale'de | |||||
![]() |
![]() |
|||||
Enzo 3.5 Aylık | Enzo 4.5 aylık | |||||
![]() |
![]() |
|||||
Enzo 4.5 aylık yarışlara hazırlanıyor... |
Enzo 11 aylık 2015 Türkiye Şampiyonu... |
Böyle mailler almak çok güzel...
Kafesinin her tarafında nazar boncuğu astı eşim. Şimdiden bayanlarla arasından bir fan klübü oluştu.
Geçen siteye hırsız girdi benim evim ve iki yanımdaki evde hiç hırsız ayak izi yoktu. Hergele sabahları ve akşamları evin önünden kimseyi geçirmeyecek. Havlaması ile ortalığı yıkıyor. Felaket enerjik yürüdüğünü göremiyoruz sürekli koşuyor. Dolayısı ile resmini çekmek çok zor hergelenin. Çok zeki hergele kafesine sokabilmek için hergün yeni bir oyun bulmak zorundayız. İçeriye kapatacağımızı anladığında tutabilene aşk olsun yanımıza yaklaştığında sürekli feyk yiyoruz sağ gösterip solumuzdan kaçıyor canavar. Golden ile bahçede çok iyi oynuyorlar. Golden ne yaparsa aynısını yapıyor yatışları bile aynı. Golden'a yalakalanıyor ama Golden hiç taviz vermiyor. Şu an evde korktuğu tek kişi Golden. Israrla Golden'ın ağzından top çalıyor. Fazla meraklı kapalı kutuya oğlum dayanamıyor mutlaka açacak içindekileri çıkartacak. Hanımla zaten bu konuda birde ısırma konusunda anlaşamıyorlar. Su içişi hala bir felaket tüm yuva su içinde kalıyor. Hanım hergün dolaştırıyor ama hala ayağını kaldırıp işemediği için çok hayıflanıyor.Yemeği günde ikiye indirdik. Veteriner hanım midesi asit salgılar diye sabah akşam iki öğün olarak programladı.
Quaim'i bize hediye ettiğiniz için size ne kadar teşekkür etsem azdır. Sevgi ve Saygılarımla.
Bülent Ç.
Ziraat Bankası - Ege Bölge Koordinatörü