Eğer bir Alman Kurdu (Alman Çoban Köpeği - German Shepherd) almaya karar vermiş iseniz, unutmayın, hayatınızın en önemli kararlarından birini vermiş oldunuz!
Çünkü sizinle ortalama 12–14 yıl yaşamını paylaşarak sizden başka kimsesi olmayacak bir dostunuz oldu.
Onun için sizlere ilk tavsiyem bu kadar uzun bir süre sizinle yaşamını paylaşacak olan dostumuza ilk kural olarak onun bir köpek sizinde sahibiniz olduğunu belli etmeniz olacaktır.Yavru köpeğinizi alırken lütfen etrafınızda veya yakın çevrenizde bu ırkı beslemiş özelliklerini bilen birilerine danışmanızda fayda var. Yavrular Türkiye'de genellikle 5. haftadan sonra yeni ailelerine verilirler. (yavrular kuru mama yemeye başladıktan sonra) doğrusu 7. veya 8. haftalarda verilmesidir.
Eğer bu haftalar içinde yavrunuzu almış iseniz ilk önce veterinerinize götürmeniz gerekmektedir. Yavrunuzu nereden almış olursanız olun size ne kadar garanti verilmiş olursa olsun bir veteriner hekim tarafından kontrol edilmesinde büyük yarar vardır.
Yavru seçiminde en önemli kural bana göre anne ve babayı görmek onların karakterlerini ve huylarını öğrenmektir. Çünkü yavrular ne kadar şirin olurlarsa olsunlar ileride anne ve babanın tüm özelliklerini alacaklardır.
Alman kurtlarında özellikle Almanya ve Macaristan gibi bu işi sektör haline getirmiş ülkelerde eğitimlerinin son aşamasını tamamlamış (Schutzhund III) anne ve babalardan olan yavrular daha çok rağbet görmektedir. Unutmayın sizinle 12–14 yılını geçirecek olan dostumuza zekâsı ve huyu, dış görünüşü kadar önemlidir.
Anne ve babası bilinen ya da seceresi çok iyi olan bir köpeğinizin olması onunla yaşamaya başladıktan sonra önemini gösterecektir. Verdiğiniz komutları 1 ya da 2 seferde anlamasını öğretmek istediğiniz her şeyi, çok çabuk öğrenmesi sizi her geçen gün zekâsıyla daha çok şaşırtması da genlerinden gelen bir özelliktir.
Yavrumuzu eve getirdikten sonra ilk olarak kalacağı yeri hazırlamanız gerekmektedir. Annesinden ayrılmış yavrular ilk günlerde biraz ağlayabilirler. Ama bu sizin için sorun olmamalıdır. Yavrunun ilgisini çekecek bir kaç oyuncak veya küçük bir radyoyla bu sorun rahatlıkla çözülebilir. Aldığınız yerden yavruların hangi mamalarla beslendiğini öğrenmeniz yavru için çok önemlidir. Yoksa mama değişikliği yüzünden yavru köpeğiniz iştahsızlık çekebilir veya ishal olabilir. Yavrunuzun kalacağı yerin içinde maması ve suyunun olmasına özen göstermelisiniz. Tuvalet eğitimi vermek Alman çoban köpeklerinde çok kolaydır. Kalacağı yer kapalı bir alan ise bu alanın içini gazete kağıdı ile kaplamanız yeterli olacaktır. Koku duyusu çok gelişmiş olduğundan köpeğiniz belli bir süre sonra gazete kağıtlarından başka hiç bir şeyin üzerini pisletmeyecektir. Yavrunuzun hayatındaki tek ve en önemli şeyin siz olduğunuzu hiç bir zaman unutmayın.
Çünkü yavrunuz sizi kendisi seçmedi onu siz seçtiniz. Yaptığı hatalarda onun suçunun olması durumunda bile kesinlikle cezalandırmayın… Çünkü hiç bir zaman unutmaz.
Yavrunuzun tüylerini ilk günden itibaren fırçalamaya özen gösterin. Yoksa ilerde size sorun çıkarıp huysuzluk yapabilir.
Parazit tabletlerini köpeğinizin sağlığı için değil kendi sağlığınız için ihmal etmeyin. Aşılarını zamanında ve eksiksiz yaptırın.
ALMAN ÇOBAN KÖPEKLERİNİ EĞİTMEK DEĞİL, EĞİTEMEMEK BAŞARIDIR.
UNUTMAYIN!!!!
Eğer bir alman kurdu almaya kararlı iseniz dünyada uyulması gereken ve olmazsa olamaz kurallara uygun bir alman çoban köpeği edinmelisiniz.
Hiç bir şekilde şeceresiz köpek almamalısınız. Size şecere yerine aşı kartı gösteren uyanıklara karşı dikkatli olmalısınız. Mutlak suretle alacağınız köpeğin 5 kuşak geriye doğru anne ve babalarını onlarında büyük dede ve büyük annelerini görmelisiniz.
Anne ve babasının rontgenleri olmayan bir yavruyu kesinlikle almanızı önermem. Alman Çoban köpeğinde anne ve baba rontgensiz ise, alacağınız yavrunun kalça sorunları olup olmadığını bilemezsiniz. Rontgenin olup olmadığını, alacağınız köpeğin seceresindeki anne ve baba isminin altında HD- ED normal - fast normal - a1 gibi ifadelerin olmasından anlayabilirsiniz.
Seceresi iyi bir köpekte tüm soy agacındaki geçmiş kuşaklardaki eğitim düzeylerine bakmalısınız. ScHh 1 - ScHh 2 - ScHh 3 veya IPO 1-2-3 gibi. Buradan, alacağınız köpeğin eğitilebilirlik düzeyini görme fırsatınız olacaktır. Hiç eğitilmemiş bir anne ve babadan alacağınız yavrular ilerisi için bir muamma olmaktan ileri gitmeyecektir.
Şecerelerdeki anne ve babaların, büyükanne ve büyükbabaların ismlerinin yanında VA, V, SG var ise bu ünvanları hangi ülkelerdeki şampiyonalarda almış olduğuna dikkat etmelisiniz. Eğer BSZS VA1 yazıyorsa Dünya Şampiyonasında 1. olduğu anlamına gelirki bu tip secereler önemlidir. VA ünvanı Dünya Şampiyonasında belli sayıda köpeğe verilir (1-14 arası). Ondan sonrakilere V ünvanı venilir. V1 , V2... V9 gibi. Yada VA1 (TR) sadece Türkiye şampiyonu, VA3 (F) sadece Fransa üçüncüsüdür. Bir köpek VA ünvanını boşuna almaz, ne kadar güzel olursa olsun, ne kadar iyi koruma yaparsa yapsın o köpeğin VA ünvanı alabilmesi için çok iyi yavrular vermesi ve bu yavruların köpeğin Dünya şampiyonasına girdiği sene ve önceki senelerde de Dünya Şampiyonasında yarışması gerekmektedir. Buda o babanın damızlık değerinin yüksek olması anlamına gelmektedir. Çok güzel bir anatomiye sahip, çok iyi koruma yapan bir köpek eğer iyi yavrular vermiyorsa, Dünya Şampiyonu olamaz. Geçmiş yıllarda gördüğüm en önemli husus yüksek V derecesi almış köpeklerin iyi yavrulür vermediği için, sırf bu yüzden Almanya'dan başka ülkelere satılmış olmasıdır.
Alacağınız köpeğin seceresinde ne kadar çok VA ve V unvanı varsa o kadar kaliteli olabilecek bir köpeğiniz olduğu anlamına gelir.
Birde soyunda dünya şampiyonları olan satılık yavrular gibi ilanlara bakarken kaç kuşak geride ve kaç tane şampiyon olduğuna bakmalısınız. Ülke şampiyonlarını dünya şampiyonu gibi lanse eden ilanlar azımsanamayacak kadar fazla.
Size satacağı köpeği övenlerden lütfen yukarıdaki bilgilerin olup olmadığını sorun ki , ileride sizi ve ailenizi üzecek durumlarla karşılaşmayın.